Malaysia Leading Online Shopping Marketplace

 • Jual Dengan Kami
 • Ikut Kami Di
 • Notifikasi
  Notifikasi Baharu
 • Help
 • Daftar
 • Log Masuk

Sila Log Masuk untuk melihat produk.

Hakikat Tauhid Ahli Al-Sunnah Wa Al-Jamaah (L168,Y22)
No Rating Yet
0 Dijual
/ Per Produk

Penghantaran

Penghantaran Dari
Selangor
Anggaran Penghantaran
Jun 14, 2024 - Jun 21, 2024

Warna

Sila pilih variasi produk terlebih dahulu

Kuantiti

2 Unit lagi
Jumlah
RM 25
Gambaran Kedai
mybookcafe
8 hours ago
Produk 77
Pengikut 90
Penilaian 5
Sertai 3 Years Ago
Kadar Pembatalan 0%
Spesifikasi Produk
Category
: Books & Media  >  Malay Books
Brand
: PTS
Model
: Not Specified
SKU
: 978-967-481-752-7
Dimension (Length x Width x Height)
: 22.00 x 15.00 x 1.00
Weight(kg)
: 0.5
Manufacturing Country
: Malaysia
Warranty Type
: No Warranty
Warranty Value
: -
Warranty Description
: -
Hantar Dari
: Selangor

Deskripsi Produk

Tajuk: Hakikat Tauhid Ahli Al-Sunnah Wa Al-Jamaah
ISBN: 978-967-481-752-7
Penerbit: PTS Publishing House
Penulis: Prof Dr Basri Ibrahim Al-Azhari
Tahun Terbitan: 2021
Muka Surat: 227
Halaman: Hitam Putih 
Berat (kg): 0.32 kg
Dimensi (cm): 22.8 cm x 15.2 cm x 1.2 cm

 

SINOPSIS

 

Tauhid adalah salah satu daripada komponen penting yang terdapat dalam pegangan golongan Ahli al-Sunnah wa al-Jamaah. Ia adalah jalan pertama menuju kepada Allah dan jalan bagi mendapatkan kejayaan di dunia dan akhirat. Ia juga kewajipan pertama yang perlu dilakukan oleh seseorang untuk masuk Islam. Sebahagian ulama menyatakan setiap ayat dalam al-Quran mengandungi, memperakui saksi ataupun menyeru ke arah tauhid.

Hal tersebut kerana al-Quran mengandungi perkhabaran tentang Allah, nama-nama, sifat-sifat dan perbuatan-Nya yang juga dikenali dengan nama Tauhid Ilmi Khabari iaitu Tauhid Rububiyah dan Tauhid Asma’ wa Sifat.

Di samping itu, ia mengandungi seruan ke arah menyembah Allah yang tidak ada sekutu bagi-Nya dan menolak segala sembahan selain daripada Allah SWT, yang juga dikenali dengan nama Tauhid Iradi Talabi atau Tauhid Uluhiyah. Al-Quran juga menceritakan tentang kemuliaan yang Allah anugerahkan kepada ahli tauhid di dunia dan akhirat. Perkara yang dapat memusnahkan tauhid pula ialah syirik. Umat Islam perlu mengetahui supaya mereka tidak terjerumus ke dalamnya.

Segelintir umat Islam memahami tauhid dalam erti kata yang salah dengan hanya menumpukannya kepada Tauhid Rububiyah sahaja. Padahal hakikat tauhid yang sebenar tidak begitu. Buku ini menghidangkan hakikat tauhid yang sebenar yang perlu diketahui oleh umat Islam menurut golongan Ahli al-Sunnah wa al-Jamaah. Buku ini amat sesuai untuk dijadikan bahan bacaan masyarakat awam kerana dihidangkan dengan uslub yang mudah difahami.

 

BASRI BIN IBRAHIM, Ph.D merupakan Profesor di Pusat Pengajian Syariah, Universiti Sultan Zainal Abidin, Kuala Nerus, Terengganu. Beliau juga merupakan penyandang Kursi Jamalullail Universiti Islam Malaysia Cyberjaya dengan kerjasama Majlis Agama Islam Perlis (MAIPS). Bertugas sebagai pensyarah di Universiti Sultan Zainal Abidin selama 28 tahun dan berkelulusan doktor falsafah dalam bidang Syariah (Fiqah Semasa) dari Universiti Kebangsaan Malaysia. Mempunyai kepakaran dalam fiqah semasa yang merangkumi fiqah ibadah, muamalat, kekeluargaan, jenayah, kenegaraan dan perubatan.

Selain itu, beliau turut dilantik sebagai Ahli Jawatankuasa Wakaf Universiti Sultan Zainal Abidin, pernah menjadi Ahli Jawatankuasa Zakat Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Terengganu (MAIDAM). Beliau juga menganggotai Ahli Jawatankuasa Fatwa Negeri Perlis dan Ahli Jawatankuasa Pengawasan Pengajaran Agama Negeri Perlis. Beliau pernah menjadi Ahli Lembaga Pengarah Kolej Universiti Islam Perlis, Ahli Panel Akidah JAKIM dan yang terbaru ialah Ahli Jawatankuasa Perundangan dan syariah Myangkasa.

Beliau aktif dalam menghasilkan pelbagai karya. Sehingga kini, lebih daripada 150 buah karya sudah diterbitkan. Beliau turut terlibat secara aktif dalam pelbagai persidangan dan seminar di peringkat tempatan dan antarabangsa.

Penilaian produk
- / 5.0
Copy Link
 • 0 Troli Membeli-belah
 • Wishlist
 • Pusat Kupon
 • Informasi
 • Chat
 • Log Masuk / Daftar
 • What's In The Box
 • Kongsi
 • Kembali
 • Kembali Ke Atas
 • ©2024 PG Mall Sdn. Bhd. 200801035285 (836625-K). All Rights Reserved.